O nas
INFORMACJE O FIRMIE

Po wielogodzinnych rozmowach postanowili wykorzystać doświadczenie Felipe, który przez wiele lat rozwijał swoją firmę zyskując rzeszę klientów, który produkował kawę dla największej firmy w USA sprzedającej kawę.
W 2008 roku Felipe i jego koledzy rozpoczęli działania zmierzające do zebrania ludzi z całego świata, którzy będą miłośnikami najlepszej kawy.
Rozpoczęli tworzenie klubu, który będzie zrzeszał ludzi lubiących pić kawę oraz zachęcać innych do jej picia. Ekspansja na rynek w Polsce to początek rozwoju firmy w krajach byłego bloku wschodniego.
Uroczyste otwarcie nastąpiło w styczniu 2009 roku. Kolejne kraje to Czechy, Węgry, Ukraina, kraje nadbałtyckie takie jak Litwa, Łotwa, Estonia.
NASZA OFERTA

Sekretem naszej kawy są unikatowe ziarna pierwszego gatunku uprawiane w niszach ekologicznych, od początku do końca bez użycia pestycydów oraz innych chemikaliów. Do produkcji używana jest jedynie kawa jednoroczna, nigdy starsza jak u większości producentów przemysłowych. Unikalny proces palenia kawy odbywa się na maszynach najwyższej jakości. Przy paleniu kawy aromatycznej używane są tylko najlepsze olejki eteryczne zamiast tanich syropów słodzonych.
Najważniejszą substancją odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina, która pobudza działanie kory mózgowej oraz całego centralnego układu nerwowego. W zależności od gatunku kawy, jedna filiżanka zawiera około 70-140 mg kofeiny.
AZZURO - to średnio palona o delikatnym czekoladowym smaku dobrze zbalansowana mieszanka arabiki (80%) i uszlachetnionej robusty (20%). Mieszankę tworzą słodkie ziarna azjatyckie, aromatyczne łagodne ziarna pochodzące z Ameryki Centralnej oraz łagodnej odmiany ziarna brazylijskie. Ze względu na swoje właściwości kawa ta jest idealną bazą do przyrządzania gorących i zimnych napojów kawowych.
CRAZY HAZELNUT - przygotowana na bazie peruwiańskiej kawy Chamchamayo, uprawianej w regionie La Selva Central,u podnóża Andów. Najwyższa jakość ziaren, które pochodzą z nowoczesnych plantacji, na których łatwiej jest utrzymać wysoką jakość produktu. Po procesie palenia w specjalny i unikalny sposób, kawa wzbogacana jest o delikatny orzechowy aromat i smak.
SWEET VANILLA - przygotowana na bazie kawy peruwiańskiej Chamchamayo, uprawianej w regionie La Selva Central,u podnóża Andów. Najwyższa jakość ziaren, które pochodzą z nowoczesnych plantacji, na których łatwiej jest utrzymać wysoką jakość produktu. Po procesie palenia w specjalny i unikalny sposób, kawa wzbogacana jest o delikatny waniliowy aromat i smak.
AMICO - Pełna, mocno palona mieszanka kaw, roztaczająca wokół, wspaniały, intensywny i długotrwały aromat. Połączenie najznakomitszych kaw: 50% arabiki pochodzącej z Ameryki Południowej oraz 50% robusty z najlepszych azjatyckich plantacji. Niecodzienne doznanie dla każdego prawdziwego kawosza. Dla tych, którzy cenią mocną, często parzoną w tradycyjny sposób kawę. Jeżeli chcesz cudownie rozpocząć dzień. Zrób to z Amico.
CHOROBY

Kofeina wpływa też pozytywnie na nasze oskrzela, zwiększając ich światło i ułatwiając oddychanie. Polecana jest przy napadach duszności oraz przy astmie oskrzelowej.
Zapobiega astmie, tłumiąc wydzielanie histaminy odpowiedzialnej za alergię. Kawa wpływa dobroczynnie na układ trawienia i krążenia.
Polecana jest osobom, które cierpią na nadkwasotę i niedociśnienie tętnicze.
Chroni przed chorobą Parkinsona. Kawa stymuluje naczynia krwionośne w mózgu, dzięki czemu do komórek nerwowych dociera więcej tlenu i substancji odżywczych.
Ryzyko zachorowań na kamicę żółciową jest niższe o 40% w przypadku mężczyzn pijących 1-2 filiżanek kawy dziennie.
W Londynie do XVII wieku ziaren kawy używano jako lekarstwa przeciw alkoholizmowi i innymi dolegliwościami. Kawa sprzedawana tam była tylko w aptekach.
Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II.
Ryzyko zachorowań na kamicę żółciową jest niższe o 40% w przypadku mężczyzn pijących 1-2 filiżanek kawy dziennie.
Zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, wątroby i pęcherza. Kawa ma bowiem dużo kwasu chlorogenowego oraz antynowotworowych przeciwutleniaczy, które wchłaniane są właśnie w tym odcinku jelita i neutralizują wolne rodniki tlenowe. Ponadto kawa działa moczopędnie, dzięki czemu szkodliwe substancje są szybciej wydalane z moczem.
Zwiększa skuteczność środków przeciwbólowych.
Działa pobudzająco, pomaga usunąć oznaki senności. Kawa dotlenia mózg, poprawia koncentrację i pamięć krótkotrwałą.
Kawa utrudnia zasypianie, dlatego nie należy jej pić 2-3 godziny przed pójściem spać.
Wypicie kawy przed wysiłkiem fizycznym zmniejsza ból mięśni do 50%.
Kofeina zawarta w kawie wypłukuje z organizmu magnez i wapń.
Kawa chroni macicę!
Jedni ja lubią, inni za nic nie wezmą jej do ust, wygląda jednak na to, że kobiety, które piją dużo kawy, rzadziej zapadają na nowotwory macicy.
Naukowcy z japońskiego Narodowego Centrum Badań nad Nowotworami przez 15 lat monitorowali losy ok. 54 tys. kobiet w wieku od 40 do 69 lat. W tym czasie u 117 zdiagnozowano nowotwór macicy.
W zależności od ilości wypijanej kawy, panie zostały przydzielone do jednej z czterech grup.
Okazało się, że te, które każdego dnia wychylały ponad 3 kubki czarnego naparu, o 60% rzadziej chorowały na badany typ nowotworu od kobiet sięgających po kawę mniej niż dwa razy w tygodniu.
Kawa może obniżać poziom insuliny i prawdopodobnie w ten sposób wpływać na ryzyko rozwoju nowotworu macicy. Ten sam zespół badał też wpływ picia zielonej herbaty na nowotwory tego narządu, ale nie natrafiono na trop jakiegokolwiek związku.
Kawa pomaga chronić przed wieloma chorobami (także przewlekłymi), takimi jak: choroby serca i układu krążenia, rak trzustki, woreczka żółciowego, jelita grubego (poprzez redukcję kwasu żółciowego), odbytu, wątroby, choroba Alzheimer’a, marskość wątroby, cukrzyca typu II (nabyta), a najnowsze badania potwierdziły zapobiegawcze działanie kawy przeciw chorobie Parkinsona.
Łagodzi różnego rodzaju alergie, astmę, a także ataki epileptyczne.
Łagodzi migreny dzięki kofeinie, obkurczając naczynia krwionośne.
Wspomaga dotlenienie membran komórek mózgowych, dzięki czemu poprawia koncentrację, pamięć, wydajność uczenia i refleks.
Dzięki zwiększeniu spalania tłuszczu w organizmie przyczynia się do redukcji cellulitu, a także do zachowania szczupłej sylwetki.
Kawa ekologiczna zawiera więcej roślinnych olejków eterycznych niż zwykła, dzięki czemu wpływa korzystnie na stan skóry i włosów.
KAWA A STRES

Najważniejszą substancją odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina, która pobudza działanie kory mózgowej oraz całego centralnego układu nerwowego.
W zależności od gatunku kawy, jedna filiżanka zawiera około 70-140 mg kofeiny. Po wypiciu kawy, zwiększone stężenie we krwi utrzymuje się od dwóch do czterech godzin. Usuwanie kofeiny z organizmu jest szybsze u kobiet (nawet o 30%).
Amerykański naukowiec, Artur Klatsky po 10 latach doświadczeń doszedł do wniosków, ze picie kawy chroni przed myślami samobójczymi i odgania stres.